Störande grannar

Att bo i lägenhet innebär att man delar många utrymmen med andra och att man således måste visa hänsyn mot sina grannar. Helt tyst kan man inte kräva att det ska vara, men hänsyn ska tas till vilken tid på dygnet det är. Även grillning med t.ex. kol är förbjudet på balkonger då rök lätt kan sprida sig in i närliggande lägenheter samt för att brandrisken ökar stort vid kolgrillning. Om du har problem med störande grannar rekommenderar vi att du i första hand tar kontakt med din granne personligen. Ofta kan detta räcka, men om du fortfarande har problem bör du fylla i den klagomålslista som du kan ladda ner från denna sida. Då är det viktigt att du meddelar tid och datum för störningen, och även hur du blev störd. Tänk på att det är en stor fördel om du även pratar med någon annan granne som kan styrka störningen så det är fastställt vilken lägenhet som stör etc.

Om du har akuta problem med störande grannar utanför kontorstid kan du kontakta föreningens störningsjour. Kontaktar du störningsjour är det viktigt att du kan bevisa att störning pågår för att inte riskera att själv bli debiterad för denna utryckning.

En störande granne måste först få reda på att han eller hon stör, och sedan en chans att bättra sig. Därför kan någon i styrelsen kontakta grannen via ett samtal. Blir det inte bättre kan styrelsen skicka ett brev med ”anmodan om rättelse”. Brevet upplyser också personen i fråga om att han eller hon omedelbart ska sluta störa sina grannar och att störningen annars kan leda till avhysning.

Vi rekommenderar att du tar del av följande dokument som HSB skrivit där du får svar på de vanligaste frågorna kring just vad som kan vara att anse som en störning: